woensdag 4 december 2013

Themaonderzoeken

Dat het hier wat stilletjes was?
Dat komt omdat we de laatste weken hard werkten  aan onze themaonderzoeken.  In kleine groepjes ontdekken we dan zelfstandig een heleboel over een bepaald onderwerp. 
Dit waren de verschillende groepjes:
  • Geld: Joppe, Leopold en Oscar
  • Chocolade: Victoria, Aidan, Nikki en Amaury,
  • Uitvindingen: Levi, Quinlan en Ricky
  • Dieren: Mira, Kaydee, Linde, Wodan, Elias, Kyra en Lucaz
Nadat we zelf een heleboel te weten kwamen, was het tijd om een presentatie in elkaar te steken.  Daarbij gaan we op zoek naar leuke werkvormen zodat de inhoud van wat we vertellen goed blijft hangen bij het publiek. 
En de voorbije week was het dan zover: onze presentaties. 
Wat deden jullie dat goed! Een pluim voor iedereen!
Hier volgen een paar foto's (Liefste Sint en Piet, als jullie deze foto's bekijken, zien jullie dat de kwaliteit van de foto's niet al te denderend is.  Ik ben dit jaar héél braaf geweest.  :-) )

Het groepje chocolade begon de voorstelling met een verrassend leuk optreden geïnspireerd op de gangnam-style, maar dan natuurlijk chocolade-style! We werden in groepjes verdeeld.  In de kleine groepjes kwamen we bij alle 4 de kinderen.  We hoorden hoe chocolade gemaakt wordt, wat eerlijke chocolade is, wat er allemaal van chocolade gemaakt is, het verschil tussen witte en bruine chocolade, over cacaobonen, ... En er werd afgesloten met een chocoladebar! Mmmm ....

Lucaz, Wodan, Elias, Mira, Linde, Kaydee en Kyra namen ons mee in de wereld van de dieren.  Eerst vertelden ze ons over de onderverdeling van de dierenwereld in gewervelden en ongewervelden.  Ze bespraken alle groepen van de gewervelde dieren: de vissen, de amfibieën, de reptielen, de zoogdieren en de vogels.   Daarna kon je bij iedere dierenspecialist een spelletje gaan spelen, bijv. over de leeftijd en ouderdom van dieren, hoe dieren communiceren, een memory over de skeletten van dieren, hoe dieren zichzelf verzorgen en een spel waarbij je de bedreigde en uitgestorven dieren bij elkaar moest leggen. 

Maandagochtend vond er een ontploffing plaats.  Dat was even schrikken.  2 professors, die verdacht veel leken op Levi en Ricky, lieten bij een experiment rond hun nieuwe uitvinding een deel van het museum ontploffen.  Dit was niet erg naar de zin van de directeur van het museum, die ons erg deed denken aan Quinlan uit onze klas.  Gelukkig was niet heel het museum ontploft en konden we toch nog heel wat bijleren over heel wat uitvindingen zoals: de televisie, de telefoon, de auto, de pen en de gloeilamp.  We moesten een quizje invullen. 
Vorige week lag er een brief van de uitvinders met daarin een uitdaging voor ons.  Tegen vrijdag moeten we een creatieve uitvinding bedenken... Benieuwd of er toekomstige uitvinders in onze klas zitten! 
Joppe, Leopold en Oscar beten de spits af met hun presentatie over geld.  Met een toneeltje leerden ze ons over de geschiedenis van het geld.  We hoorden van Leopold waarom de euro is ontstaan en welke landen deze gebruiken.   Joppe vertelde ons dat er ook landen in Europa zijn die hun eigen munten gebruiken.  Met een PowerPoint toonde hij ons welke landen en de munt die ze gebruiken.  Er werd gevraagd om voor de presentatie een briefje van 5 of 10 euro mee te brengen.  Spannend wat we daar mee moesten doen.  Het was Joppe die ons leerde hoe je echt geld van vals geld kan onderscheiden.  Onze biljetten werden aan een strenge controle onderworpen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten